ABB på väg nå uppgörelse om asbestkrav

Chanserna har ökat för ABB att få igenom en lösning på miljardkraven på asbestersättningar. Om det går som ABB hoppas kan det kosta bolaget omkring 10 miljard kronor.
För verkstadsföretaget ABB:s del kan ett allvarligt hot mot bolagets existens vara undanröjt. ABB har kommit överens med en antal målsägare om en modell för ersättning för de som skadats av asbest. Nästa steg är att den här modellen ska genomgå en omröstningsprocedur. Där måste modellen godkännas av tre fjärdedelar av alla som kräver ersättning. Överens med många ABB anser att bolaget redan nu har kommit överens med så pass många målsägare och advokater att det mesta talar för att asbestfrågan kommer att bli löst. Även om det blir dyrt så kan osäkerheten för närmast gränslösa skadestånd vara borta. De direkta kostnaderna för ABB kan stanna på ungefär tre miljarder kronor plus de värden som finnas i ABB:s dotterbolag Combustion, som sätts i konkurs och likvideras. Av de dessa tre miljarder kommer huvudelen att omedelbart belasta bolaget. Därutöver är det tänkt att ytterligare betalnikng ska ske med aktier i ABB. Nu har de målsägare som inte kommit överens med ABB 30 dagar på sig för att godkänna eller förkasta en sådan här uppgörelse. Krav på Combustion I slutet av förra året fanns omkring 110 000 krav på att Combustion att betala ut ersättning för asbestskador. Dessförinnan har bolaget gjort upp med omkring 200 000 fall med asbestkrav, något som kostat dotterbolaget runt 7 miljarder kronor. Nu går det eventuellt att räkna fram en total slutkostnad på omkring 10 miljader kronor plus likvidationsvärdet på ABB:s amerikanska dotterbolag.
Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".