Berlins finanser på ruinens brant

I Berlin började på fredagen förhandlingarna mellan tjänstemannafacket Verdi och delstaten Berlin, förhandlingar som kan komma att få återverkningar på hela Tyskland, rapporterar SR:s korrespondent.
– När skall insikten komma att de offentligt anställda inte lever på en främmande planet, sa Berlins borgmästare Klaus Wowereit upprört på fredagen. Det är bara drygt en vecka sedan delstaten Berlin skyndade på sitt utträde ur arbetsgivargemenskapen för offentliganställda för att undvika att ta det avtal som till sist kompromissades fram under strejkhot från Verdi. Separata förhandlingar På fredagen satte sig Berlin och Verdi för separata förhandlingar som gäller 100 000 offentliganställda i delstaten Berlin. Enlig Klaus Woweriet har Berlin ingen chans att vara med på det avtal som gav övriga landets offentliganställda 4,4 procent i lönehöjning på två år. Det skulle mostvara extra utgifter på 16 ,5 miljarder svenska kronor. Många på ruinens brant Många kommuner och delstater i Tyskland är på ruinens brant eller som, när det gäller Berlin, har redan störtat en bit över stupet. – Man kan inte ta pengar ur fickorna på en naken man, fortsatte Wowereit. Vänsterregering i Berlin Berlin leds nu av en röd-röd regering bestående av socialdemokrater och företrädare för PDS, vänsterpartiet med rötter i DDR. Berlins bud är nu noll i löneökning och indragen så kallad julpremie som tyskar har. Julpremien innebär normalt en extra månadslön i december. Som belöning får man en garanti på att inte förlora jobbet och en viss arbetstidsförkortning. Facket nästan chockat Facket är nästan chockat inför situationen. – Av en nyliberal högerregereing hade vi kanske väntat oss detta men aldrig av en röd, sa en representant för Verdi på fredagen. Fler väntas hoppa av Om Berlin framgångstrikt lyckas driva sin linje lär det bli ett strömavhopp med kommuner och delstater som i framtiden också vill teckna separata avtal. Nästan ingen kommun eller delstat i östra Tyskland har pengar till de lönehöjningar som undertecknats. Många undrar varför Berlin ska komma lindrigare undan.
Gunnar Bolin, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".