Nytt försök om skatt på EU-medborgares bankkonton

Försöken att ena EU-länderna om en gemensam skatt på räntan på sparpengar tar ny fart nästa vecka. Efter tolv timmars möte och sammanbrott vid ett möte i december förra året, har EU:s finansministrar nu nya förslag, som gör att Sveriges finansminister Bosse Ringholm är ännu mer missnöjd än tidigare.
– Tanken är att vi ska få en slutpunkt, säger Bosse Ringholm, inte att förslagen ska bli mer uppmjukade. Det är kommissionens uppgift att lösa frågan och så länge diskussionerna pågår har man inte misslyckats. Finansminister Bosse Ringholm får på nästa veckas ministermöte ta ställning till ett nytt kompromissförslag från ordförandelandet Grekland. Skrotat förslag gick längre Det EU försöker åstadkomma, är att alla länder inom EU, USA, Schweiz och ett antal länder som kallas för skatteparadis, ska lämna information om EU-medborgares konton. Det förslag som underkändes i december, gick ut på att Schweiz inte skulle lämna information om konton, utan istället ta ut 35 procents skatt på räntan och skicka pengarna till den anonyme kontoinnehavarens hemland. Luxemburg, Österrike och Belgien skulle göra på samma sätt. De tre EU-länderna vägrade gå med på så höga skattehöjningar. Kontoinformation frivillig 2011 Nu har Grekland föreslagit höjningar i en betydligt lägre takt och dessutom sagt att de tre länderna inte behöver lämna ut information om kontoinnehavare, förrän tidigast år 2011 och då ska det ske frivilligt. Trots alla dessa problem fortsätter ändå EU att försöka hitta lösningar. Det ser allt mer hopplöst ut och det finns bara en sak som är säker ur svensk synpunkt. Den svensk som har pengar i något av länderna med stark bankserketess behöver inte oroa sig på många, många år.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".