Polisstyrka anmäld för upplopp

En person inom organisationen Göteborgsaktionen har lämnat in en polisanmälan där han anmäler en spaningsstyrka inom polisen för upplopp i samband med kravallerna under EU-toppmötet.
Den civila spaningsstyrkan blandade sig bland demonstranterna och för att smälta in i miljön uppträdde poliserna själva maskerat och bar stenar i händerna, men docenten i straffrätt Hans-Gunnar Axberger tror inte på en process mot utklädda poliser. ”Tillämpningen har begränsats” – Även om bestämmelserna om våldsamt upplopp är mycket omfattande har man ju genom praxis begränsat tillämpningen litet grann. Man har ju krävt, för att åtala och döma personer, att de har gjort något mer än att bara ”vara på plats”. Hans-Gunnar Axberger tror alltså inte på att det kommer att bli så att poliser kommer att dömas för att de klädde ut sig till demonstranter och bar runt på stenar. ”Vi har försökt lägga ribban högt” Kammaråklagare Carl Bergström i Göteborg bekräftar att myndigheterna var noga med att bara åtala de som verkligen aktivt deltog i upploppen. – Ja, det krävs ju antingen att de själva utövar våld eller att de genom gester, åtbörder, ord eller i handling främjar det våldsamma upploppet, springer med räcker enligt lagen, men vi har försökt att lägga ribban någorlunda högt så att inte det skulle drabba den intresserade medborgaren eller för den delen journalister och fotografer som har sprungit med, säger Carl Bergström. Däremot skulle frågan om polisen verkligen ska klä ut sig till demonstranter vara intressant att få utredd, tycker Hans-Gunnar Axberger, men då skulle det vara en fråga om lämplighet vad gäller tjänsteutövning, och inte att poliserna har gjort sig skyldiga till brottet att delta i upplopp. ”Det blir litet bakvänt” – Man kan naturligtvis tänka sig att man JO-anmäler åtgärden och ber JO (Justitieombudsmannen, reds anm) att utreda hur det här har gått till och vilka former av beslut som har fattats och hur man har dokumenterat det här, hur man har försäkrat sig om hur de här polismännen inte har spelat en aktiv roll och så, säger Hans-Gunnar Axberger. – Det kan säkert diskuteras ur lämplighetssynpunkt, och det skulle kanske till och med vara intressant att få se en sådan analys och bedömning, men att de skulle åtalas som vore de demonstranter - det blir litet bakvänt, därför att från deras egen utgångspunkt har de naturligtvis varit där för att förhindra upplopp, inte för att ställa till med upplopp, säger Hans-Gunnar Axberger.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".