Iraks ledare manar till motstånd

Iraks president Saddam Hussein höll ett tv-tal på fredagen där han uppmanade irakierna att göra motstånd mot alla krigsplaner. Saddam Hussein upprepade att landets fiender kommer att övervinnas.
Med den irakiska fanan i bakgrunden och med nationalsymbolen örnen i bild talade Saddam Hussein i över en halvtimme. – Vi har beslutat och planerar för att besegra angriparna. Vi har mobiliserat alla våra möjligheter: armén, folket och ledarskapet, sa Iraks diktator i sitt tal som sammanföll med tolvårsdagen av de första fientligheterna i kriget vid Persiska viken 1991. Historiska paralleller Saddam Hussein drog historiska paralleller med 1200-talets Irak då mongolerna belägrade och plundrade Bagdad: – Det slutade illa för mongolerna och samma sak kommer att hända nu, sa Saddam Hussein och fortsatte: – Folket och ledarna i Bagdad är fast beslutna att tvinga våra dagars mongoler till självmord vid Bagdads portar. – Historien upprepar sig. USA misslyckades med att erövra Irak för tolv år sedan och Amerika har bevisligen inte lärt av sina misstag, sa den irakiske presidenten Saddam Hussein. Uppmanade tillmotstånd Han uppmanade sitt folk till motstånd mot aggressionen och han visade inga som helst tecken på att börja vackla under trycket från omvärlden. Talet var i stora stycken en upprepning av det som den irakiske ledaren höll för en dryg vecka sedan, då han betecknade USA:s krigsplaner som ”ormars väsande och hundars skall”. Något avgörande nytt fanns inte i det halvtimmeslånga talet, vars syfte mest verkade vara att höja det irakiska folket moral. Saddam Hussein vill till inget pris framstå som svag. Inte ens när oddsen emot honom är överväldigande.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".