SAS-piloter kan tänka sig lönestopp

SAS vill frysa sina 24 000 anställdas löner under 2003. Konjunkturen har inte vänt än och enligt SAS-ledningen krävs nu ytterligare besparingar för att få ordning på ekonomin.
Alla de 38 fackförbunden inom SAS skall nu sätta sig i förhandlingar med ledningen, men redan nu säger piloternas fackrepresentanter i Sverige, Norge och Danmark ja till att frysa sina löner. – Från pilotföreningens sida har vi accepterat att det kanske behövs för 2003, så vi har lämnat ett förslag där vi accepterar en lönesänkning, säger Göran Adbro, som är fackordförande i SAS kaptenssektion. För piloternas del innbär det även en lönesänkning i år. Varför går ni med på det? – Vi tror att det behövs för att rädda SAS ur krisen. Men ett villkor är att samtlig personal, från ledningen och neråt, ställer upp på ledningens krav. Vi har sagt att om alla andra ställer upp, så ställer vi också upp. Sparprogrammet otillräckligt SAS anser nu att företaget måste spara ytterligare pengar för att klara ekonomin i år. Det åtgärdsprogram, som lanserades förra året och som skall spara 6,4 miljarder kronor för SAS till 2005, räcker inte längre till, anser ledningen. Lösningen hoppas SAS-cheferna blir att alla 24 000 anställda inom SAS går med på att inte få någon lönehöjning i år. Redan före förhandlingarna med fackföreningarna har börjat möter ledninge motstånd. Transport säger nej Svenska transportarbetarförbundet, som organiserar 1 500 mekaniker, tekniker och lastare, tänker inte gå med på att frysa sina löner, enligt ombudsman Johnny Fransson. – Vi tänker inte ställa upp de diskussionerna, för vi anser inte att våra löner ställer till med bekymmer. Vi behöver inte skämmas för dem, säger han. Men om nu SAS nu har ekonomiska problem, skulle detta inte vara ett sätt att råda bot på dem? – Nej, vi tror inte på idéerna om lönerna. Jag tror att om man sänker lönerna tappar man kopmpetent personal. Man måste se till att behålla de löner som råder, säger Johnny Fransson. Även en av de danska fackföreningarna, som organiserar omkring 1 700 anställda är negativ till att frysa sina medlemmars löner. ”Facken måste böja sig” Harald Rosén, generalsekreterare för branschorganisationen Svenskt Flyg, tror dock att facken kommer att få böja sig för att rädda SAS ekonomi. – Nu måste det ju till förhandlingar och det är ju klart att ingen just nu går med på att frysa lönerna. Jag tror änbdå attd e flesta inom SAS har förståelse föär att de fast akostnaderna måste ner konkurrensen ökar och när tillväxten inte ökar som man har räknar med, säger han.
Thorbjörn Carlsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".