Arvsskatten för änkor ska avskaffas

Änkor ska slippa betala stor arvsskatt när de ärver ett hus av sin make som dött, och höjningar fastighetsskatten ska lindras. Det är två förslag ur en utredning om egendomsskatter som presenterades på fredagen.
Vad gäller arvsskatten har problemet varit om ett par ägt till exempel ett hus tillsammans och den ena dött, har den andra maken varit tvungen att betala skatt för att ärva halva huset. Ibland har huset varit så högt värderat att den efterlevande varit tvungen att flytta eftersom arvsskatten blivit för hög, och utredningsförslaget innebär nu alltså att arvsskatten mellan makar försvinner och man alltså inte ska behöva skatta för att ärva en fru, man, eller även sambo som avlidit. Det ska finansieras med en höjning av den skatt man betalar när man köper ett hus, den så kallade stämpelskatten. Effekten av höjning ska dröja Den andra delen av förslaget handlar om fastighetsskatten. Där är förslaget att en taxeringshöjning inte ska slå igenom direkt. Om en villa till exempel upptaxeras från 1,0 till 1,6 miljoner kronor är man idag tvungen att betala fastighetsskattehöjningen direkt - nu ska det ta tre år för en upptaxering att slå igenom. I vårt exempel blir höjningen bara 200 000 per år, men kristdemokraten Per Landgren anser att det bara är justeringar på ett dåligt system: ”Systemet har havererat” – Vad gäller dämpningsregeln är det klart att då är det ju en förbättring, men det är ändå ett lappande på ett system som jag menar har havererat, säger han. De två förslagen är bara en liten del av en större utredning om egendomsskatter, till exempel fastighetsskatt, arvsskatt och förmögenhetsskatt, och den utredningen ska bli klar senare, men finansminister Bosse Ringholm välkomnar båda de förslagen som presenterades på fredagen.
Edvard Unsgaard

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".