Gerillan trappar upp våldet i Colombia

Fyra människor dödades när en bilbomb på torsdagen exploderade på en parkeringsplats vid ett köpcentrum i staden Medellin i Colombia. Det var den femte bilbomben på tio dagar och myndigheterna befarar att gerillan nu inlett ny terrorvåg riktad mot städerna.
Bilbomber har inte varit ett av den colombianska gerillans typiska vapen, men sedan fredssamtalen mellan regeringen och landets största gerillagrupp, Farc, bröt samman för ett år sedan har inte bara bilbomber blivit flitigt använda. Bomber göms i lik Gerillan har också använt cyklar, hästkärror och till och med människo-kadaver för att placera ut bomber som kostat många oskyldiga människors liv. Flera av offren är barn. En av dem som dödades av torsdagens bilbomb i Medellin var en treårig flicka, och en pojke på 1,5 år svävar mellan liv och död. Förlorar mark på landsbygden Det flitiga användandet av ett vapen som slår så urskiljningslöst och som bara ger upphov till avsky och avståndstagande, kan tyda på att gerillan nu är hårt pressad i de landsbygdsområden där den traditionellt varit stark. Förra året var också den colombianska armens mest framgångsrika år i kampen mot gerillan. Över 1 000 döda gerillasoldater, flera hundra gripna och lika många som deserterat. För det här året har militärledningen satt som mål att gripa gerillans främsta ledare. Reaktioner på regeringsaktioner Även om det finns inslag som tyder på desperation i användandet av bilbomber, så finns där också ett mönster. Nästan alla bomber har varit reaktioner på framgångsrika militära operationer mot gerillan. Bilbomben igår, till exempel, kom dagen efter det att militären gripit ett 60-tal medlemmar i Farcs urbana milis i Medellin. Ett annat mönster hos den senaste tidens bilbomber är att föraren i flera fall suttit kvar i bilen när bomben har utlösts. Polisen misstänker att det rör sig om kidnappade som gerillan tvingat köra och vars liv sedan offrats utan misskund.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".