Systembolaget avskedar fem chefer

Systembolaget har valt att avskeda fem butikschefer för att de tagit in varor som inte kunderna vill ha. Det statliga företaget måste vara opartiskt får inte gynna vissa produkter och leverantörer framför andra.
Cheferna misstänks av ledningen för mutbrott. – Vi har bedömt, utifrån det underlag vi har, att man kan misstänka att de har tagit emot ekonomisk kompensation eller kompensation på annat sätt, för att tillmötesgå de här leverantörena, säger Anitra Steen som är vd för Systembolaget. De har helt enkelt fått pengar för att ta in produkter som inte säljer? – Det kan vara pengar, men det kan också vara annan typ av kompensation. Systembolaget får inte gynna vissa produkter framför andra, och det tror man alltså att de fem cheferna gjort. Det är inte första gången Systembolagets anställda är inblandade i den här typen av misstankar – chefer har omplacerats och åtalats för att ha kringgått regler och provat vin och bjudits på resor av leverantörer. I det här fallet har alltså cheferna tagit in produkter som inte efterfrågats. Vill inte säga vilka butiker Anitra Steen vill inte säga vilka butiker det handlar om, men enligt nyhetsbyrån TT ligger några av butikerna i Mälardalsregionen och åtminstone en i södra Sverige. Flera av de anklagade cheferna förnekar vad Systembolaget anklagar dem för, men Anitra Steen har ändå valt att polisanmäla fyra av de fem: – Vi misstänker mutbrott, och när det gäller leverantörerna misstänker vi bestickningsbrott.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".