Varning om torsken försökte tystas

1988 varnade forskare på Västkusten för att torsken var på väg att försvinna. 80 procent av allt torskfiske i Skagerrack tjuvfiskades. Anledningen var helt enkelt att torsken tagits olagligt som bifångst efter kräfta, men forskarnas varning försökte tystas ner av Fiskeriverkets ledning.
Det handlar om en rapport som gjordes med hjälp av pengar från länsstyrelsen i Göteborgs och Bohuslän av bland andra forskaren Leif Pihl. Då satt han och hans kollega på Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium i Lysekil. Idag är han professor i marin fiskeekologi vid Göteborgs universitet. Rapporten visade att 80 procent av allt torskfiske i Skagerrack tjuvfiskades. Orsaken var helt enkelt att torsken tagits olagligt som bifångst vid trålning efter kräfta. Detta kom forskarna fram till genom att gå igenom yrkesfiskarnas loggböcker där fångsterna noterades. Första gången metoden granskades Det var första gången som någon egentligen granskade loggböckerna och metoden, och även slutsatsen om tjuvfisket fick häftig kritik. Till och med var ledningen för Fiskeriverket kallsinnig till rapporten. – Det var första gången man fick de här signalerna och man var väl osäker och ville väl själv låta de här undersökningarna gå vidare några år. Det var väl kanske 5-10 år senare då som man började ta detta mer på allvar, säger Leif Pihl. – Nu har vi ju hamnat då, 15 år senare, hamnat i en verklig situation med kollapsade bestånd, eller väldigt kraftigt reducerade bestånd, och det är ju synd att det ska ta så lång tid innan man reagerar. Tvingades klistra dit en lapp Det gick så långt som att Fiskeriverkets ledning tvingade forskarna att klistra dit en lapp på rapportens framsida. Där står det ”Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohuslän, februari 1988”. – När resultaten kom fram ville man att vi som hade genomfört undersökningen själva skulle stå för detta, och man ville inte ställa sig bakom de här resultaten officiellt då från Fiskeriverkets sida utan det fick stå för de forskarna som hade gjort utredningen, och länsstyrelsen hade då finansierat det, säger Leif Pihl. Men du jobbade då på Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium i Lysekil? – Ja, jag var ju stationerad där. Nu var jag ju anställd på universitetet, men jag hade ett uppdrag då från länsstyrelsen och var stationerad tillsammans med min kollega på Havsfiskelaboratoriet. I de häftiga diskussioner med bland andra yrkesfiskarna som kom när rapporten väl presenterats förklarade ledningen med generaldirektören för Fiskeriverket flera gånger att det var forskarna själva som stod för rapporten, och inte Fiskeriverket. – Man beklagade att vi hade gått ut med den här informationen eller det fick stå för oss själva, att Fiskeriverket inte stod bakom. Jag hade inte direkt bra kontakt med Fiskeriverkets ledning i de här frågorna, säger Leif Pihl. Men de gick ut och tog avstånd från det här officiellt? – Ja, det gjorde man.
Jan Andersson
Fiskeriverkets dåvarande chef Kjell A Mattsson säger att han inte riktigt kommer ihåg rapporten, men att det skulle vara märkligt att han tvingat forskare att klistra dit lappen. Söndagen den 19 januari granskar P1 fiskepolitiken kl 14.35-17.45.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".