Avgift för SVT:s digital-tv slopas

Abonnemangsavgiften för digitala program i Sveriges Television, SVT, slopas. SVT har fått regeringens tillstånd att lämna samarbetet med digital-tv-leverantören Boxer, men även i fortsättningen behövs det en speciell låda för att kunna se programmen.
Den som tidigare ville se SVT:s digitala program var tvungen att först köpa en ny box för någon eller ett par tusenlappar och sedan även betala en extra månadsavgift för att få tillgång till kanalerna – alltså en dubbel kostnad, men när SVT:s nya barnkanal lanserades vid årsskiftet valde SVT att fråga regeringen om lov att lämna samarbetet med digital-tv-leverantören Boxer och sända okodat, och fick alltså ja. SVT förlorar intäkter ... Att den extra månadsavgiften nu försvinner betyder att SVT kan få fler tittare till sina digitala program. Samtidigt förlorar SVT naturligtvis intäkter men så här resonerar Jan Olof Gurinder som är chef på SVT:s avdelning Samhälle och Omvärld som bland annat arbetar med digitala program: – Vi har kommit fram till att vi i dagsläget har mest att vinna på att sända utan att programmen är kodade, och att man därmed inte behöver något kort som man behöver betala en avgift för, säger han. ... men hoppas på större efterfrågan Nu hoppas SVT alltså på fler tittare, och på att den så här långt mycket svala efterfrågan på digital-tv ska bli hetare. – Tanken att man ska ha digital-tv kopplad till en abonnemangsavgift är en modell som allt fler börjar överge ute i Europa, säger Jan Olof Gurinder. Man tor att det man kallar för fri-tv är det som måste gälla för att digital-tv ska ta fart.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".