Knackigt för populister i Nederländerna

På onsdag i nästa vecka är det val i Nederländerna, och just nu spurtar partierna för att vinna väljare. Pim Fortuyns parti, som blev näst största parti i valet i våras, har rasat i opinionen, och nu går det knackigt, rapporterar SR:s korrespondent.
Det är ungefär 100 personer som kommit till aulan denna sena fredag kväll. Lite tafatt försöker de att få upp stämningen genom att klappa i takt till trion på scenen, men det vill sig inte riktigt. Beskrivningen skulle lika gärna kunna gälla ställningen för hela partiet. Vid valet i våras, kort tid efter mordet på den karismatiske partiledaren med rakad skalle och grälla, eleganta slipsar, gick Pim Fortuyns parti bättre än någon kunnat drömma om, men när nykomlingarna så tog plats i regeringen blev det rena cirkusen. Hon säger vad många tycker Elsa Sieders är en vithårig, äldre kvinna. Hon sitter med sin bastanta käpp vid sin sida och säger det många tycker: att personer som fick framträdande poster för partiet tänkte mer på att gynna sig själva än på att jobba för landet. Det var intriger, maktkamper och tjuvnyp som ibland mer påminde om dagis än om politik, men även om Pim Fortuyns lista inte fått så stort inflytande genom eget arbete så har avtrycken i landets politik ändå varit stora. – De andra partierna har stulit det Pim Fortuyn stod för, till exempel hårdare tag mot invandring och kriminella, säger Elsa Sieders. De gamla favoritämnena hörs ofta under kvällens möte. Nederländerna tar emot för många invandrare, säger talare efter talare, många marockaner och andra grupper kommer hit för att begå brott, inte för att de behöver skydd undan förföljelse. Partiet vill införa arbetsläger Nederländerna borde införa arbetsläger för många kriminella i stället för dagens fängelser som erbjuder alltför mycket lyx, är ett annat budskap vid mötet på fredagskvällen i partiets viktigaste stad, Rotterdam. På onsdag kommer väljarnas betyg. Att det blir ett ras jämfört med valet i maj tycks alla vara säkra på. Frågan är bara storleken på katastrofen.
Willy Silberstein, Rotterdam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".