Bostadsbidrag ska ges trots barnskada

Föräldrar till barn som får försäkringsersättning för skador eller för att de utsatts för brott skall inte längre riskera att mista sitt bostadsbidrag. I nästa vecka lägger regeringen en proposition som innebär att pengar som ett barn fått genom till exempel brottskadeförsäkringen eller ersättning för skador eller olyksfall inte skall räknas in när bostadsbidraget skall beräknas.
Reglerna som finns idag är orimliga, säger barn- och familjeminister Berit Andnor. – Vi tyckte det var orimligt att familjer skulle förlora i bostadsbidrag på grund utav att barn fick ersättning till följd utav skador som man hade fått, säger Berit Andnor. Men det här problemet har funnits en tid. Varför kommer den här propositionen just nu? – Anledningen till att den kommer nu är att den kommer att tillämpas retroaktivt. Det kan gälla från den 1 januari för bostadsbidrag som betalades ut från den 1 januari 2001. Regeringen tror att det kommer att kosta ungefär fem miljoner. Förslaget innebär att familjer med barn som får försäkringsersättning för till exempel kroppskada inte längre skall ta upp det som förmögenhet när familjen söker bostadsbidrag. Ger rätt till retroaktivt bidrag Förslaget, som stöds av regeringens samarbetspartier, vänsterpartiet och miljöpartiet, innebär också att de som nekats bostadsbidrag under de senaste två åren har rätt till retroaktivt bostadsbidrag, om skälet till att de inte fick bostadsbidrag var att deras barns försäkringsersättning räknats som en del av familjens förmögenhet. Regeringen tittar nu också på om det finns andra ersättningar som inte bör påverka om ett hushåll har rätt till bostadsbidrag eller ej, säger Berit Andnor. – Det kan också vara andra typer utav arv som kan vara aktuella, säger hon. Det finns ju fall där barn och ungdomar har tjänat pengar till exempel på aktier, Lotto eller ärvt pengar - hur ser ni på det? – Det omfattas ju inte av det här, utan detta är ju enbart frågan om ersättningar, alltså skadestånd som man har fått på grund utav att man har blivit utsatt för brott, brottskadeersättningar eller försäkringsersättningar som har utbetalats på grund utav skada eller olycksfall. Det är ju enbart det det här gäller, ingenting annat.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".