”Ta bort regel om brandvarnare”

Ett 60-tal kommuner kräver att alla fastighetsägare ska ha brandvarnare, men kommunerna har inte laglig rätt att kräva det, och nu uppmanar Räddningsverket kommunerna att ta bort regeln.
I Umeå har räddningschefen Clas Cahier länge tyckt att Räddningsverket uppmuntrat till kommunala påbud: – Det har väl gått hem egentligen att alla ska ha brandvarnare, men det är inte ett lagligt krav, säger han. Fast det sägs ”enligt lag”. – Ja, man säger det nu. Det har så att säga ... spottar man på en sten blir den blöt till slut. Hur tycker du att Räddningsverket har skött det här? – Man har underblåst och sagt att ”jättebra att ni fattar de här besluten”, men sedan har det kommit några överprövningar och då har man konstaterat ”det håller inte juridiskt” och då får man backa två steg, va. Allt mer populärt krav De senaste åren har det blivit alltmer populärt att kräva att varje fastighetsägare, stor som liten, ska ha brandvarnare. Malmö kommun var först och har fått mycket uppmärksamhet för det. Flera liv räddades just tack vare de nya kommunala kraven, sade Räddningstjänstens Per-Erik Ebbeståhl i Malmö redan för 1,5 år sedan: – Ja, förhoppningsvis är det ju kravet på brandvarnare som Räddningstjänsten i Malmö ställde här från årsskiftet, sade han. Men sådana här allmänna regler som tvingar alla att sätta in brandvarnare får kommunerna inte ta beslut om, för då får var och en inte rätt att överklaga ett beslut just skrivet till honom eller henne, och nyligen - men alltså först efter att 60 kommuner infört det som man kan kalla en olaglig brandvarnarlag, och ett helt år sedan Östersund förlorade just ett sådant mål i länsrätten - uppmanar Räddningsverket kommunerna att riva upp besluten, men verket tycker ändå inte att det gjort något fel. ”Vi har inte varit otydliga” – Vi har inte varit otydliga i vår information, men så här i efterhand kan man fundera över om det inte skulle informerats mer om det, att man skulle diskuterat det här mer, säger Räddningsverkets Ulf Lindén. Räddningsverket har räknat ut att brandvarnare kan rädda mellan 10 och 20 liv varje år, så alla är ense om att de är bra och billiga, men juridiskt tvingad att sätta in en brandvarnare blir du som fastighetsägare först sedan brandkåren varit i just ditt hus och uttryckligen sagt till att just du måste skaffa en brandvarnare.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".