”Jämställdhetsmål nås 2004”

Inom ett år kommer var fjärde ledamot i börsbolagens styrelser att vara kvinna. Det sade finansmannen Carl Bennet i Ekots lördagsintervju.
Bennet välkomnar jämställdhetsminister Margareta Winbergs hot om lagstiftning. – Om vi inte når 25-procentsnivån tycker jag vi har misslyckats, och då får det väl bli kvotering, men jag är övertygad om att 25-procentsnivån är realistisk och den kommer vi uppnå, säger Carl Bennet som är styrelseordförande i bland annat Getinge och Boliden. Beklaganden i åratal Det är i styrelserna som makten över näringslivet ligger. Den ligger till 94 procent i händerna på män. I flera år har både politiker och företrädare för näringslivet beklagat att så få kvinnor når maktens topp, utan att det för den skull har lett till någon större förändring. Margareta Winberg har hotat med lagstiftning om inte andelen kvinnor i styrelserna kommer upp i 25 procent till år 2004, och eftersom det är på bolagsstämmorna som styrelseledamöter väljs in måste förändringen alltså komma redan vid stämmorna i vår. Enligt Carl Bennett pågår nu ett febrilt arbete i börsföretagen med att få fram kvinnliga kandidater, men även om Carl Bennet propagerar för fler kvinnor i styrelserna har hans egna bolag hittills inte föregått med något gott exempel. Bennet lovar snabb förändring I Getinge, där Carl Bennet är både största ägare och ordförande, är det bara en kvinna bland de elva i styrelsen. Likadant ser det ut i Elanders. I Boliden där han också är ordförande finns ingen kvinna i styrelsen, men han lovar snabb förändring. – De här bolagen kommer nå målen. Någon kommer till och med nå över 25 procent i år. Ett annat kommer ligga strax under medan det kommer ta lite längre tid för det tredje bolaget, men även de kommer ligga i linje med detta, säger Carl Bennet.
Martin Ahlquist
Lördagsintervjun kan avlyssnas i sin helhet – se länk i högerspalt här på sr.se/ekot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".