Harry Potter säljer redan före utgivning

Fem månader innan den kommer ut har nästa Harry Potterbok redan blivit en bästsäljare i Storbritannien och USA. Tiotusentals har redan förhandsbeställt boken, och så stark är Harry Potters ställning att de två brittiska och amerikanska förlag som ger ut den har sett sina aktier stiga den här veckan.
I onsdags kom beskedet att Harry Potterbok nummer 5 kommer ut den 21 juni. Två timmar efter beskedet toppade boken den stora bokhandeln Amazons på Internet försäljningslista i både Storbritannien och USA. Fenomenal efterfrågan I USA är siffrorna hemliga men till Amazons brittiska del strömmade 30 000 förhandsbeställningar in redan det första dygnet, och andra nätbokhandlar och bokhandelskedjor säger att efterfrågan redan är fenomenal. Förra Harry Potterboken som kom sommaren 2000 slog alla tänkbara rekord i bokbranschen. Ingen bok hade någonsin förhandsbeställts i lika stora mängder. Ingen bok hade någonsin sålts i så många exemplar under det första dygnet den fanns ute i handeln. Harry Potter nummer fem verkar redan vara på väg att slå de rekorden också. Extra efterlängtad Den här gången är boken extra efterlängtad av Harry Potter-beundrarna, för det har länge varit oklart exakt när den skulle komma ut, och i somras gick rykten - som förnekades - att JK Rowling hade drabbats av skrivkramp mitt i sin femte bok. Förläggarna har varit aningen nervösa, för det som har hänt är att deras guldkalv till författarinna har gift sig och väntar barn i februari, och förlagen - ett här och ett i USA - ville ha manuskriptet innan barnet kommer. Nu har de fått det, och beskedet ledde inte bara till rekordmånga förhandbeställningar utan också till att båda förlagens aktier omedelbart steg.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".