Ambassadör manade till köpbojkott

Sveriges ambassadör i Berlin, Carl Tham, var en av dem som i lördagens Dagens Nyheter uppmanade andra till att bojkotta vissa varor från Israel, och nu kritiseras han från borgerligt håll för detta. Enligt de borgerliga partiledarna får en ambassadör inte uttrycka personliga åsikter.
För att skapa ett tryck på parterna i konflikten i Mellanöstern uppmanade ambassadör Carl Tham tillsammans med ett 70-tal andra publicister, politiker och också ärkebiskop KG Hammar andra att sluta köpa varor som produceras på områden som ockuperats av Israel. Dessutom uppmanar författarna EU att bryta handelsavtalet med Israel, det avtal som ger Israel frihandel med EU-området. Hävdar att han uttalar egen åsikt Carl Tham skriver under med titeln ”ambassadör Berlin”, men hävdar att han uttalar sin egen åsikt: – Jag har skrivit under som privatperson. Jag råkar vara ambassadör i Berlin, men det är självklart att det här gör jag som privatperson och inte som talesman för vare sig utrikesdepartementet eller ambassaden i Berlin, säger han. De borgerliga rasar Men de borgerliga partiledarna rasar. Kristdemokraternas ledare Alf Svensson anser att Carl Tham missbrukar sin ställning som ambassadör och till SVT:s Aktuellt säger moderatledaren Bo Lundgren att Tham är olämplig som ambassadör, för som sådan får man bara uttala sig offentligt som representant för den svenska regeringen, anser de borgerliga politikerna, men inte Carl Tham: – Det tycker jag är en väldigt egendomlig ståndpunkt, för det skulle innebära att så fort en statstjänsteman uttalar sig om någonting skulle det kräva regeringens godkännande. Det är ju helt orimligt. Det strider ju både mot grundlagen och mot all rimlig praxis, säger han. – Det är endast i egenskap av ambassadör i Tyskland som jag företräder den svenska regeringen och dess uppfattning, och där är det en helt annan sak. Tyskland ingår ju också i EU, så att det är ju även en uppmaning till Tyskland i sådana fall? – Ja, men jag tror nog att samtliga personer kan nog urskilja skillnaden mellan att vara en privatperson som har en åsikt i en fråga och när man agerar på regeringens uppdrag.
Catarina Malmsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".