Vården av våldtagna kvinnor brister

Det finns stora brister i sjukvårdens rutiner för omhändertagande av kvinnor som våldtagits. Det visar en genomgång av hur 304 drabbade kvinnor som sökt vård på Södersjukhuset i Stockholm och Karolinska sjukhuset i Solna omhändertagits. Studien visar bland annat att var femte våltagen kvinna inte hiv-testas.
– Det var en högre siffra än jag hade väntat mig. Vi har ett PM som säger att man ska ta dessa prover, säger docent Berit Sjögren vid Karolinska sjukhusets kvinnoklinik som har gjort studien. 7 av 10 kvinnor kom inte tillbaka Studien gjordes för att få en bild av hur sjukvården sköter det akuta omhändertagandet av våldtagna kvinnor och har uppdagat flera missförhållanden. Bland annat fick bara 1 av 10 kvinnor dagen-efter-piller. Dessutom erbjöds samtliga kvinnor att komma tillbaka till sjukhuset för att bland annat träffa kurator, men 7 av 10 avstod: – Ja, en sak som jag ju fäste mig vid särskilt var ju att det var så stor frekvens som inte kom tillbaka och tog del av möjligheterna att få göra en hälsokontroll vad infektionsskydd och så vidare beträffar efter övergreppet, fast alla har erbjudits det, säger Berit Sjögren. Många orsaker till uteblivna besök Enligt Berit Sjögren kan det finnas flera anledningar till varför så många våltagna kvinnor inte kommer på återbesök. Det kan bland annat bero på att många förknippar sjukvården med själva övergreppet: – Det kan också vara så att vi faktiskt behöver förbättra vårt akuta omhändertagande kanske då vad gäller bemötande, säger hon. – För det tredje tror jag att det beror på att man har förlorat sin tilltro till samhällets förmåga att stödja kvinnor i det här. Polisen begär sällan rättsintyg Om studien visar att sjukvården generellt sätt kan bli bättre i omhändertagandet av kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp visar studien också att polisen endast i få fall begär rättsintyg av sjukvården, det vill säga en ingående beskrivning av de skador som kvinnorna fått: – Det betyder att inte fler än 31 procent har krävt ett rättsintyg av oss, för det utfärdar ju vi bara när polismyndigheten begär det av oss. Det är då vi ska skriva. Vi vet inte heller om ens alla de intygen har använts i en rättslig procedur, så det ger ju ett mått på det faktum att den absoluta majoriteten av de här typerna av övergrepp aldrig kommer till någon rättslig bedömning, säger Berit Sjögren.
Jens Ericson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".