Äldre faller och skadar sig i onödan

Ny forskning visar att tusentals äldre drabbas av fallolyckor och frakturer i onödan. Olyckorna som orsakar stort lidande och i vissa fall leder till döden går att förebygga med enkla metoder. Det visar en doktorsavhandling som sjukgymnasten Jane Jensen lägger fram vid Umeå Universitet inom kort.
Jane Jensen satte in en rad åtgärder på servichusen i Umeå, och fick antalet höftfrakturer att minska med 75 procent. – Vi gjorde så att vi försökte rikta in oss på många olika riskfaktorer hos de äldre och mot miljön, och vi satsade på att samarbeta med alla yrkeskategorier på servicehuset, berättar Jane Jensen. Personalen undervisades – De olika insatserna handlade om att undervisa personalen i att förebygga åtgärder mot fall. Vi genomförde också en översyn av alla läkemedel, dosering och typ av läkemedel är väldigt känsligt hos de äldre. Sedan satsade vi på ett träningsprogram som vi anpassade individuellt till personen. Det handlade om att träna balans, styrka, säker gång och på förflyttningar – de tillfällen då de flesta fall inträffar. – Sedan anpassade vi hjälpmedel. En del pensionärer behövde nya hjälpmedel, andra behövde få sina hjälpmedel reparerade. Sedan tittade ni också på riskfaktorer i omgivningen. Vilka sådana finns det när det gäller fallolyckor? – Det som är mest bekant är ju en trasig gammal matta som ligger och utgör en fallrisk, och det finns fortfarande även på servicehus speciellt inne i lägenheterna, men ett vanligt fel är också att belysningen är trasig, till exempel i hallen eller på toaletten. Det kan också innebära att en byrå står väldigt tokigt till alldeles vid ingången till toaletten så att rullatorhjulet hakar upp i den väldigt lätt. Det kan till och med handla om att personalen är stressad och rusar in och ut, säger Jane Jensen som till exempel tycker att trasiga lampor ska bytas ut på en gång.
Päivi Kotka, P4 Efter Tolv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".