Ingmar Ström död

Ingmar Ström, biskop i Stockholm på 1970-talet, avled på söndagsmorgonen i en ålder av 90 år. Ström gjorde sig känd bland annat i kampen för fri abort och för kvinnliga präster.
Stockholms nuvarande biskop Caroline Krook minns Ingmar Ström med värme. Hon menar att han har var en fullständigt ärlig och chosefri människa som tidigt tog många ställningstaganden som i dag anses självklara. Han har betytt mycket för samhället och synen på svenska kyrkan, särskilt inom det socialetiska fältet, menar Caroline Krook: – Han väckte oerhörd debatt med sina ställningstaganden i socialetiska frågor. Han var tidigt för fri abort, han accepterade homosexuella, säger Caroline Krook. – Han har också betytt mycket för de kvinnliga prästernas ställning, med att han, under den tid han var biskop, vägrade att prästviga dem som var motståndare till att samarbeta med kvinnliga präster. Det gjorde att Stockholms stift fick en väldigt god atmosfär för kvinnliga präster. Jag hade knappast kunnat vara biskop i Stockholms stift om han inte så tidigt hade gjort det här ställningstagandet.
Ulrica Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".