Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktiga möten pågår om Irak

Flera av nyckelpersonerna i Irakkonflikten var på resa på söndagen, rapporterar SR:s korrespondent.
Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix kom till Iraks huvudstad Bagdad på söndagen för diskussion med irakiska ledare, och USA:s utrikesminister Colin Powell reste till New York för att träffa utrikesministrarna från övriga länder i FN:s säkerhetsråd. Powell ska försöka övertyga Diskussionerna i säkerhetsrådet väntades främst handla om Irak. Powell skulle försöka övertyga en allt tveksammare omvärld om den amerikanska regeringens politik gentemot Iraks ledare Saddam Hussein. Nu kommer moroten och piskan fram igen, säger en FN-diplomat inför de många personliga möten som Colin Powell ska ha med sina kolleger från övriga 14 länder i säkerhetsrådet, som formellt samlats för att på måndagen diskutera den fortsatta kampen mot terrorism. Utgår ifrån att Powell ökar pressen Den senaste tiden har Bushregeringen mött ett allt hårdare motstånd inom rådet för sin tuffare och mer otåliga hållning gentemot Bagdadregimen, inte minst i frågan hur mycket tid FN:s vapensinpektörer ska ges för att kunna genomföra sitt uppdrag. FN-diplomater utgår därför från att Powell i sina möten med företrädare från bland annat Kina, Frankrike, Ryssland, Tyskland och Spanien kommer att öka pressen, och det spekuleras också i att den amerikanske utrikesministern redan nu tänker presentera nya bevis för irakiska brott mot FN-resolutionerna. Mer troligt är dock att USA väntar till efter att vapeninspektörerna lagt fram sin första rapport inför rådet nästa måndag, innan eventuella andra bevis läggs fram. Medveten om fortsatt stort motstånd Colin Powell är inför mötena naturligtvis medveten om att motståndet mot eller tveksamheten inför en militär attack är fortsatt stor och snarast alltså har ökat inom säkerhetsrådet de senaste månaderna. Detta förstärktes vid årsskiftet då nya medlemmar som Chile, Pakistan och Tyskland, som alla på olika vis markerat motstånd mot ett krig, tog plats i rådet. Så utrikesminister Powells diskussioner de kommande dagarna väntas dels visa hur USA tänker försöka övertyga säkerhetsrådet, och dels – och framför allt – ge Bushregeringenn en fingervisning när den inom en snar framtid ska ta ställning till om den bör avvakta eller ska inleda ett krig med minimalt internationellt stöd.
Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".