Lindh tror inte att krigshotet har ökat

Utrikesminister Anna Lindh tror inte att hotet om ett krig mot Irak har ökat på grund av de dokument som FN:s vapeninspektörer hittade hemma hos en irakisk forskare för några dagar sedan. Dokumenten handlar om en viss teknik för att anrika det radioaktiva ämnet uran.
– Jag är inte säker på att krigshotet ökar, men det visar väl risken för att Irak inte överlämnar allt material, och att vapeninspektörerna därför måste ha den tid som de behöver på att få gå igenom allting, inklusive försöka hitta det som Irak själva inte har visat upp, säger Anna Lindh. Den militära uppladdningen är ju samtidigt kraftig runt Persiska viken, men samtidigt har nu opinionen börjat komma ut på gator och torg, både i Europa och i USA, vad kan det betyda för krigsrisk eller ej? – Ja, ibland är jag rädd att väldigt starka antikrigsmanifestationer i det här läget kan bli litet dubbelt, därför att det är ju också viktigt att (Iraks ledare, reds anm) Saddam Hussein känner att han har en enig värld emot sig och att han samarbetar fullt ut. Han får inte börja tolka omvärlden som splittrad, för det är då han inte samarbetar och då rycker kriget närmare. Om nu FN:s säkerhetsråd skulle besluta om krig, då sade du här idag att då förhåller sig inte Sverige neutralt, vi stödjer ett sådant beslut, men däremot tror du inte att man kommer att begära att Sverige skickar trupper. Hur kan vi vara så säkra på det? – FN har inte visat några tendenser, vilja att be Sverige om trupp och det vanliga är att man inte vill ha så många länder som är med, för då blir det bara mer komplicerat. Så att jag tror inte att vi kommer att få någon sådan fråga nu heller.
Titti Nylander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".