”Torskfiskestopp kan drivas igenom”

Sverige har goda möjligheter att kunna driva igenom ett stopp för torskfisket i EG-domstolen, även om EU skulle säga nej till Sverige. Det sade juristen och experten på havsrätt Said Mamoudi i en debatt i P1 på söndagen.
– Min gissning är att om det blir en tvist mellan Sverige och EU och tvisten går vidare till EG-domstolen så finns det goda möjligheter att EG-domstolen godkänner ett sådant beslut som Sverige vill ha, sade Said Mamoudi. Sverige verkar ha stött på patrull De senaste dagarna har det verkat som om Sverige inte kommer att kunna införa något torskfiskestopp. Senast i onsdags fick den svenska regeringen brev från EU-kommissionen. Enligt EU skulle ett svenskt torskfiskestopp bara gälla svenska fiskare som fiskar i svenska vatten, inte svenska fiskare om de fiskar i andra länders vatten, inte heller om fiskare från grannländerna kommer till svenska vatten och fiskar, och Said Mamoudi, som gått igenom EU-reglerna, menar att det formellt sett inte heller finns något utrymme för enskilda länder att gå en egen väg i de här frågorna. Mamoudi har också granskat tidigare domar i EG-domstolen, och det är utifrån dessa som han bedömer att Sverige mycket väl skulle kunna vinna en tvist mot EU-kommissionen. Ministern vill inte säga något idag Fiskeminister Ann-Christin Nykvist vill däremot inte säga om regeringen skulle vara beredd att ta en tvist med EU om beskedet från EU-kommissionen skulle bli nej. – Det är jag inte beredd att han någon uppfattning om idag. Vi väntar nu på kommissionens besked, säger hon. – Jag hoppas på ett positivt besked från kommissionen.
Catarina Malmsberg och Tomas Ramberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".