Febril aktivitet på Korea-halvön

Den nordkoreanska krisen fortsätter att utlösa febril diplomatisk aktivitet. En rysk plan som bland annat skulle innebära att Korea-halvön blir en kärnvapenfri zon lades fram på söndagen för nordkoreanerna. Samtidigt sände USA en ny toppdiplomat till regionen.
Bilder från Nordkorea på söndagen visade hur den ryske vice utrikesministern Alexander Losykov lade ner en krans vid den nordkoreanske diktatorn Kim-il Sungs mausoleum i Pyongyang. Höga utländska gäster i Nordkorea slipper inte undan denna protokollära rit. Om detta sedan hjälpte för att få nordkoreanerna att lyssna på de medlingsbud som det ryska sändebudet medförde är mera osäkert. Om Nordkorea ska kunna få fortsatt humanitärt bistånd och ekonomisk hjälp från USA och andra länder måste nordkoreanerna utfästa sig att åter lägga kärnvapenambitionerna åt sidan och medverka till en kärnvapenfri zon på Korea-halvön. Det är det besked som det ryska sändebudet framförde. Spelar viktiga roller Ryssland och Kina har bättre relationer än de flesta andra länder med Nordkorea. De båda länderna spelar också viktiga roller och leder det diplomatiska tryck som nu sker gentemot Nordkorea. USA sände också en ny emissarie till regionen. Efter biträdande utrikesministern James Kellys rundresa fortsätter John Bolton, en annan av Asienspecialisterna i det amerikanska utrikesdepartementet i hans spår. Bolton inledde på söndagen överläggningar i Peking och är på väg till Sydkoreas huvudstad Seoul. Verbala utfall i allt högre tonläge När USA under hand har mjuknat i sin inställning till Nordkorea och sagt sig vara redo för samtal har nordkoreanerna hittills inte gett några direkta svar. I stället höjdes de våldsamma verbala utfallen mot USA upp till ett sorts crescendo i förra veckan. I Seoul, där under hösten och vintern massdemonstrationer mot USA:s roll i Korea har dominerat, skedde på söndagen en stor pro-amerikansk demonstration. Arrangörer var kyrkliga grupper som samlade uppemot 40 000 deltagare.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".