Bastuklubbsförbudet kan slopas

I höst kommer regeringen av allt att döma föreslå att den så kallade Bastuklubbslagen ska försvinna, men trots att lagen finns tillämpas den inte längre, säger ett polisbefäl till Ekot.
Många homosexuella anser att lagen är diskriminerande. Det är ryktet om att lagen ska försvinna och brist på resurser som gör att polisen slutat använda sig av den, säger Per Uno Hågestam som är chef för spaningsroteln i Stockholm: – Det har blivit mindre personal. Vi fick andra arbetsuppgifter och så vidare och då har det här försvunnit litet. Vi vet ju också att debatten kom igång ganska tidigt, om att man skulle slopa den här lagen, och då är det ju inte speciellt intressant att hålla på och jobba mot den, säger Per Uno Hågestam. Bastuklubbslagen som den kallas har inte använts sedan i mitten av 90-talet. Den senaste domen är från 1996. Lagen har bara använts i fyra fall, där ett ledde till frikännande i hovrätten, två domar var villkorliga och den hårdaste domen ledde till 1,5 års fängelse men då var fanns även koppleri med som åtalspunkt, ett brott med högre straffsatser. Lagen förde ändå med sig att de bastuklubbar som fanns före 1987 - när lagen instiftades - försvann.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".