Franskt järnvägsbolag hävdar sabotage

I Frankrike har regeringen nu på onsdagsförmiddagen inlett förhandlingar med fackförbunden för de strejkande transportarbetarna. Det sker samtidigt som snabbtågsystemet utsatts för omfattande sabotage och därför mött nya problem att följa tidtabellerna.

Det handlar om en samordnad sabotagekampanj, uppger Guillaume Pepy, som är andre man vid det franska järnvägsföretaget SNCF.

Skadade signalsystem
Ett antal bränder tidigt på onsdagsmorgonen har skadat signalsystemen på flera av de stora snabbtågslinjerna. Värst är det för TGV-tågen söderut mot Atlantkusten, där hela signalsystemet slogs ut på en sträcka av flera mil.

Sabotagen har fått tågen att stanna. Aktionerna fördöms helt av fackförbundsledaren Bernard Thibault.

Helt oacceptabelt, säger CGT:s ledare, som menar att sabotagen görs för att misskreditera de järnvägsanställda och deras krav.

Inne på åttonde dygnet
Strejkerna bland transportarbetarna är nu inne på sin åttonde dag. De protesterar mot att pensionsåldern ska höjas, i vissa fall från 50 år, och att intjäningsperioden ska förlängas från 37,5 år till 40 år.

I förhandlingarna som inleddes på onsdagsförmiddagen mellan regeringen och lokaltrafikbolaget här i Paris talas det också om löner och andra arbetsvillkor. Klockan tre är det de järnvägsanställdas tur att börja förhandla.

President Nicolas Sarkozy bröt på tisdagen sin långa tystnad och sa att han i denna konflikt inte vill se en vinnare och en förlorare.

Kommer inte att backa
Sarkozy underströk dock att han inte kommer att backa på kravet att intjäningsåren för pensionen ökar till 40 år. Alla måste inse att det är dags att sluta strejka när förhandlingar inleds.

Både mellan de många fackförbunden och inom vissa av dem går meningarna isär, om hur kampen ska drivas. Den mest moderate fackledaren Chérèque, som flera gånger velat avblåsa strejken, fick på tisdagen eskorteras ur demonstrationståget med hjälp av tio livvakter, då hotfulla röster kallade honom ”Förrädare”.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".