IT-branschen kritiserar regeringen

Den svenska IT -och telekombranschen, som hittills dragit sig för att kritisera regeringens IT-politik, vill nu ha klara besked om regeringen tänker engagera sig i branschens problem. Trots att branschens organisationer har försökt få besked under lång tid har ingenting hänt.
Det har sagts många vackra ord men inte hänt något, anser Bo Dahlbom, som är chef för Svenska IT intstitutet, SITI, och ordförande i branschorganisationen IT-Företagens råd för Mobila tjänster. Intresset för IT- och telekombranchens väl och ve från de folkvalda har minskat drastiskt sen branschen fått det tuffare, det menar flera i branschen som Ekot pratat med. Tidigare talade gärna flera av regeringens ministrar om den svenska IT- och telekombranschen med stolthet och påpekade att framgången visade att Sverige har ett gott företagsklimat. Men, menar flera företrädare i branschen, när regeringen nu verkligen kan göra något för att Sverige inte skall bli ifrånsprunget av andra länder så händer ingenting. Ylva Hambreus-Björling, VD för branschorganisationen IT-företagen, anser att regeringen nu bör ta ett större ansvar för utvecklingen i och med att det är lågkonjunktur. Hon får stöd av Bo Dahlbom, chef på SITI, som tycker att regeringen kan göra mycket för branschen om den bara vill.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".