Bränder hotar Australiens huvudstad

I Australiens huvudstad Canberra varnar katastrofledningen för att starka vindar kan vända lågorna tillbaka mot staden. Tillsammans med den rådande hettan – över 35 grader varmt – kan läget bli detsamma som under lördagen då över 400 hus brändes ner och fyra människor omkom i en av Canberras förorter.
Frilansjournalisten Marlene Stolt bor i Canberra och berättar om hur staden täckts av rökmoln: – Hela dagen har Canberra varit täckt av ett ljusgrått moln, som seenare på eftermiddagen förvandlades till en gul dimma. Sikten har varit 200 – 300 meter. Trafikanter varnas för att vägarna kommer att fyllas med flyende känguruer och annat vilt. Marlene Stolt berättar om oroliga arbetskamrater, som inte vågar stanna kvar på jobbet utan åker hem för att bevaka sina hus. Det har riktats hård kritik mot brandkåren eftersom det inte kom någon hjälp när husen började brinna under lördagen. Husägarna försökte släcka de häftiga bränderna med hjälp av trädgårdsslangar. – Det här är ju en naturkatastrof, säger Marlene Stolt, hur mycket kan människan egentligen stå emot? Som de beskriver de kraftiga vindar som var i de bostadsområden där elden härjade, förstår man att människorna hade inte en chans. Ändå har det hela dagen strömmat in arga människor, och myndigheterna får börja försvara sig istället för att jobba med det man ska. Ledningen för räddningstjänsten medger att den blivit fullständigt överraskad av den eldvägg som drabbade Canberra i lördags. Årets bushbränder i Australien uppges vara de värsta på 100 år.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".