Ny rapport om Afghanistan varnar för risker för svenska soldater

Om inte omvärlden skickar fler trupper till Afghanistan så kommer talibanerna att fortsätta utöka sin kontroll över större delar av landet och till slut vinna kriget. Det fastlås i en ny rapport som den europabaserade tankesmedjan The Senlis Council presenterat. Där varnar man bland annat för utökade risker för de svenska soldaterna.

– Afghanistan befinner sig i en riktig fara just nu. Talibanerna är på frammarsch och vi har fått bevis på att de kontrollerar stora delar av landet i södern och vi ser risker att landet håller på att splittras, säger Paul Burton, chefsanalytiker vid tankesmedjan The Senlis Councils Londonkontor.

I en rapport som har publicerats i veckan hävdar tankesmedjan att talibanerna nu har fått fotfäste i 54 procent av landet.

Hittills har talibanerna knappast haft någon verksamhet i huvudstaden Kabul men nu är det bara en tidsfråga innan talibanerna även kommer att börja märkas i mer och mer i huvudstaden, säger Paul Burton.

Det är inte så att talibanerna kommer att inta Kabul men att få ett fotfäste som ger dem möjligheten att utföra allvarliga attacker.

– Vi ser redan nu hur talibaner har kunnat utföra självmordsattacker i Kabul och inom ett år kommer de att bli än mer aktiva och talibanerna får mer och mer stöd av anhängare som ansluter sig till dem.

Enligt tankesmedjan Senlis Council så finns det egentligen bara en sak att göra för att hindra den här utvecklingen och det är att dubblera antalet Nato-ledda soldater i Afghanistan från dagens 40 000 till cirka 80 000 om man ska kunna stå emot trycket från talibanerna, säger Paul Burton.

Om omvärlden skickar fler soldater så kommer situationen att förvärras överallt, även i de norra delarna av landet där Sverige har omkring 300 soldater.

– Det står klart att alla utländska trupper som finns i Afghanistan löper större risker i dag och om inte fler trupper skickas till Afghanistan så är det klart att det kommer att bli ännu farligare för de soldater som finns. Och i de norra delarna har situationen också förvärrats radikalt under senare tid, säger Paul Burton.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".