Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irak går FN till mötes

Cheferna för FN:s båda vapeninspektionsorgan lämnade tidigare på måndagen Bagdad i Irak efter två dagar av överläggningar med den irakiska ledningen. Besöket verkar ha rätat ut några av frågetecknen om det irakiska vapenprogrammet. Men än återstår det mycket att göra.
När Hans Blix och hans kollega Muhammed el-Baradei steg ombord på FN:s vita Herkulesplan på Saddam International-flygplatsen utanför Bagdad kunde de summera åtminstone en halv framgång. Undersöka forskares hem Tidigare idag sa Irak att man mer aktivt än förut ska samarbeta med vapeninspektörerna. De ska bland annat få tillgång till så kallade privata undersökningsplatser, alltså enskilda forskares hem. De ska dessutom ska få intervjua irakiska forskare utan att representanter för den irakiska regeringen finns med. Det är en viktig eftergift från irakisk sida och tillfredsställer, åtminstone på pappret, krav som USA länge ställt. Under överläggningarna i Bagdad har de två chefsinspektörerna ställt frågor om det som de uppfattar som stora hål i den irakiska vapenredogörelsen från början av december. Hans Blix sa idag att en del, men inte alla, återstående spörsmål har lösts. Ett viktigt undantag är frågor om Iraks Scudmissiler och om innehavet av den dödliga nervgasen VX och mjältbrandsbakterier. Enligt Blix ska de frågorna tas upp vid ett senare tillfälle. Det tyder på att den svenske chefsinspektören ser en ganska lång framtid för inspektionerna. Klart längre än över nästa måndag då han ska lämna sin första rapport till FN:s säkerhetsråd. Väntar sig samarbete Som svar på frågan om inspektörerna efter besöket trodde att Irak kommer att göra allt det som man har lovat, svarade Hans Blix att han är ganska övertygad om att så ska ske. Intrycket efter Blix och el-Baradeis besök i Bagdad är att inspektionerna är i inledningsfasen och att eventuella krigsplaner, som Washington och andra kan tänkas hysa, måste skjutas på framtiden.
Lars Kobbe, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".