Rekord i förtidspensioneringar 2002

Förtidspensioneringarna ökade rekordartat förra året, samtidigt som sjukskrivningarna fortsätter att öka. Det är facit när riksförsäkringsverket på måndagen presenterar sin analys av ohälsan 2002.
Men bakom siffrorna döljer sig många människoöden, som långtidsjukskrivne Roger Simson. Roger Simson är 35 år, och långtidsjukskriven låssmed. Han har haft konstant ont i nacken sedan en motorcykelolycka i augusti 1997. – Jag kan inte ens ställa mig och diska utan att få ont, säger Roger Simson. Eller leka med barn, eller gå och handla och bära hem matkassar. Vad som helst som man gör rent fysiskt får man ont av. Förtidspensioner ökar mest Samma år började sjukskrivningarna i Sverige öka lavinartat. Riksförsäkringsverkets siffror visar att kostnaden för sjukskrivningarna 2002 slutade på 47 miljarder kronor och kostnaden för förtidspensioner slutade på 54 miljarder, och det är också förtidspensionerna som nu ökar mest. 2002 tillkom 32 000 nya förtidspensionärer. Dem sammanlagda kostnaden för ohälsan blev 101 miljarder kronor förra året. Men analysen är inte becksvart. Riksförsäkringsverket skriver ner prognosen för kostnaderna i år. Även om de totalt sett fortsätter att öka så kommer kostnaderna inte öka lika mycket som de tidigare trott. Handläggningstiderna för långa Ingen kan i dag sätta fingret på varför sjukskrivningar och förtidspensioner ökat så mycket de senaste åren. En sak som de flesta bedömare är eniga om är att handläggningstiderna är alldeles för långa. För många är sjukskrivningen bara en enda lång väntan. Roger Simson behandlas nu på Rehabcenter i Solna och där jobbar Eva Karlström som är arbetsteurapeut. Och hon säger att Roger är en typisk patient hos dem, en med ett eget driv som vill bli frisk och tar för sig: – Man skulle behöva fånga upp personer tidigare, så att det aldrig behöver gå så långt i den här oron och nedstämdheten som kan påverka hela livssituationen. Det tycker jag är tragiskt.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".