Justitieministern efterlyser förslag från polisen

På måndagen träffade justitieminister Thomas Bodström rikspolischefen Sten Heckscher och länspolismästaren i Västra Götaland, Ann-Charlotte Norrås, för att diskutera kritiken mot dem från Göteborgs-kommittén. Efter mötet var justitieministern nöjd med de svar han fått.
– Jag är nöjd över att man tar till sig kritiken och nu väntar jag på förslag på förbättringar som behäver göras, säger justitieminister Thomas Bodström. Det gäller nationell samordning, utbildning och utrustning, fortsätter han. Trots den skarpa kritiken i Göteborgs-kommitténs rapport från förra veckan, sitter alltså de närmast ansvariga, rikspolischefen Sten Heckscher och länspolismästaren i Västra Götaland, Ann-Charlotte Norrås, kvar. Västra Götalands länspolismästare Ann-Charlotte Norrås var positiv efter mötet, även om hon tycker att kommitténs synpunkter är allvarliga. – Vi gick inte in i detalj på kritiken, men den är betungande för oss, säger Ann-Charlotte Norrås. Det var ett kort möte. Förändringen redan påbörjad Inte bara insatsen under EU-topp-mötets kravaller i Göteborg för snart två år sedan, kritiserades hårt i kommitténs rapport. Polisledningen centralt fick också skarp kritik för bristande samordning. Men trots det, tycker inte Rikspolischefen Sten Heckscher, att polisens arbete behöver reformeras radikalt. Han menar att polisen redan påbörjat en förändring. – Kritiken stämmer väl ihop med det förändringsarbete som polisen redan inlett, säger Sten Heckscher, och säger också att man inte kan göra för tvära kavst i sättet att arbeta. Förtroendet kvar Justitieminister Thomas Bodström säger sig ha förtroende för såväl Sten Heckscher som Ann-Charlotte Norrås, även om han gör en reservation. – Förtroende är något som prövas hela tiden och det är viktigt att vi får förslag till förbättringar som behövs, avslutar jutitieminister Thomas Bodström.
Nina Odermalm Schei och Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".