EU varnar Tyskland för haltande budget

Det är i praktiken klart att EU:s finansministrar kommer att ge Tyskland en tidig varning på grund av landets alltför stora budgetunderskott. Frågan diskuteras under måndagskvällen på ett möte med de länder som är deltar i eurosamarbetet.
Tyskland kommer vid det kommande finansministermötet att acceptera att unionen startar en procedur som kan leda fram till böter mot landet. Men så talar också siffrorna sitt tydliga språk. Regelboken säger nej till större underskott än tre procent av bruttonationalprodukten. Tysklands siffra förra året: 3,8 procent. Senast i maj i år ska Tysklands finansminister ha lagt fram förslag som övertygar övriga kolleger om att landet är på rätt väg och har bättre kontroll över utgifterna. Fler länder undersöks Andra länder kommer också att sättas under lupp vid det kommande mötet. Frankrike accepterar en kommande varning. Men det finns fortfarande diskussioner om när landet ska uppnå balans i sin budget. Övriga kräver att det sker senast i oktober år 2006. Frankrike vill ha längre tid på sig och säger 2007. När det gäller Italiens haltande ekonomi tycker övriga EU-länder att Italien genomfört för mycket av engångsåtgärder. De förbättrar visserligen siffrorna, men glädjen är kortvarig, unionen vill se mer genomgående förbättringar som minskar underskotten under längre tid. Också svensk ekonomi granskas. Här är det mest lovord från EU:s finansministrar, Sveriges ekonomi ser bra ut, även om det finns risk för att utgiftstaket spräcks, lyder unionens varning.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".