Fler regementen kan läggas ner

Nu öppnar försvarsberedningens ordförande, socialdemokraten Håkan Juholt, för att fler regementen kan komma att läggas ner. Han vill i stället ha fler svenska soldater på internationella uppdrag.
– Jag tror att det måste bli en ökad förmåga att verka internationellt och att vi snabbare ska kunna möta olika hotbilder, säger Håhan Juholt, ordförande i försvarsberedningen. Förutsätter det att du vill minska antalet förband i Sverige? – Det är inte det primära, fortsätter Juholt, men jag kan mycket väl tänka mig att det i nästa försvarsbeslut blir förändringar i grundorganisationen. Nytt försvarsbeslut nästa år Försvarsberedningen är den samarbetsgrupp mellan regeringen och riksdagspartierna som utarbetar Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Nästa år ska riksdagen fatta ett nytt försvarsbeslut. Det förra försvarsbeslutet från år 2000 har inneburit att många militära förband i Sverige har lagts ner eller slagits ihop. Nu flaggar försvarsberedningens ordförande Håkan Juholt för att ännu fler kan komma att läggas ner. ÖB tveksam Det går inte ihop, anser överbefälhavaren Johan Hederstedet. Färre förband i Sverige betyder färre värnpliktiga och då finns det för få vapenutbildade att bemanna utlandsstyrkorna med. – Jag tror det går att öka vårt internationella engagemang, men däremot är det svårare att dra slutsatsen att vi ska minska på hemmaplan, säger överbefälhavaren Johan Hederstedt. Vi måste ha soldater på hemmaplan att ta av till de internationella uppdragen.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".