Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-regel kan tvinga fram bättre kväverening

Sverige kan tvingas bygga om reningsverk till en kostnad av över två miljarder kronor. EU-kommissionen anser att Sverige inte uppfyller kraven på kväverening. Ombyggnationerna skulle sannolikt få betalas av kommunerna. Naturvårdsverket anser att EU har fel.
– Vi har hittills inte ansett att vi behöver rena kväve på det sättet, säger Kerstin Rosén Nilsson, handläggare på Naturvårdsverket, som är en av remissinstanserna. För att minska algblommningen och övergödningen av Östersjön, kräver EU att alla reningsverk vars vatten rinner ut i Österjön, och som har mer än 10.000 anslutna kunder, måste ha kväverening. 56 reningsverk utan kväverening Enligt EU-kommissionen saknar 56 av de svenska verken sådan rening och EU har därför skickat en underrättelse till regeringen. Men Naturvårdsverket, som fått yttra sig till regeringen i frågan, håller inte med. Hälften av de 56 reningsverken EU anmärker på har sitt utflöde i Bottenhavet och Bottenviken, och inte i Östersjön, säger Kerstin Rosén Nilsson. – Kväve som släpps ut i de norra delarna genomgår en biologisk process i Bottenhavet och försvinner i luften i form av kvävgas, säger Kerstin Rosén Nilsson. Därför når de utsläppen inte Östersjön. Dyrt rena som EU vill Den andra hälften av reningsverken som EU-kommissionen har synpunkter på ligger i inlandet i södra Sverige. Enligt Naturvårdsverket har kvävehalten från flera av de verken kraftigt reducerats, när det renade vattnet slutligen når Östersjön. – Att ta bort det som vi människor tillfört vattnet skadar inte, men det kommer att kosta för mycket, enligt Kerstin Rosén Nilsson. Vill man minska kväveutsläppen är det bättre att satsa på våtmarker eller minska utsläppen från jordbruket. Att installera kväverening på de 56 verken skulle, enligt branschorganisationen Svenskt vatten, kosta över två miljarder kronor. Något som förmodligen skulle få betalas av kommuninnevånarna genom höjd VA-avgift. I stället för att behöva bygga om alla de 56 verken föreslår nu Naturvårdsverket att Sverige i ett program presenterar hur man skulle kunna åtgärda dom verk som ligger i södra Sverige. Svenskt svar på torsdag Senast den 23 januari ska regeringen ha kommit in med sitt svar till EU. Innan det datumet vill miljödpartementet inte kommentera EU-kommissionens krav.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".