Direktstödet till EU-jordbruket minskas

EU-kommissionen presenterar på onsdagen flera förslag till förändringar för unionens jordbruk. I Sverige finns en oro för att det ska ge mindre pengar till det svenska jordbruket.
Jordbrukskommissionär Frans Fischler vill fortsätta att dra ned på det stöd som går direkt till framställning av vissa jordbruksprodukter, erfar ekot. Nuvarande stöd anses styra lantbrukarna för mycket och bidra till produkter som konsumenterna inte vill ha. Stöd till lokal produktion I stället vill därför kommissionen ge mer pengar till så kallad lantbruksutveckling. Det är till exempel satsningar på lokal produktion, så att inte livsmedel eller djur ska transporteras långa sträckor. Det är vidare miljöförbättringar och investeringar som ger djuren en drägligare tillvaro. Varje land ska få ansöka om pengarna, och här finns en oro i Sverige. Här finns få som jobbar inom jordbruket och en förhållandevis liten jordbruksareal. Det är ett par faktorer som skulle kunna ge mindre pengar. Fransk protester väntar Det lär bli heta diskussioner kring Fischlers förslag. Frankrike, som nu får ett stort jordbruksstöd, lär protestera, liksom Irland, Portugal och Spanien. Länder som Sverige, Danmark, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna tycker att det kommande paketet är otillräckligt och att kostnaderna för jordbrukspolitiken borde sänkas mer. Idag går ungefär hälften av alla pengar som unionen tar in till jordbruket.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".