Säpo registrerade medarbetare på SR

En omfattande Säpo-registrering av medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television förekom så sent som på 70-talet, och flera journalister och höga chefer var också agenter för säkerhetspolisen. Det avslöjas i tisdagens nummer av tidningen Journalisten.
Uppgifterna kommer från Ewonne Winblad som ingick i säkerhetstjänstkommissionen där hon undersökte hur Säpo arbetade inom Sveriges Radio och Television. Kopplingar till IB Minst fyra medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television har varit agenter för säkerhetspolisen och lämnat rapporter om sina arbetskamrater till Säpo. Dessutom har flera hundra medarbetare registrerats i Säpos arkiv från 1940-talet och framåt. Det framgår av en rapport till säkerhetstjänstkommissionen som förra chefen för Rapport och P1 Ewonne Winblad har skrivit. Enligt tidningen Journalisten var också en hög chef inom televisionens säkerhetstjänst på väg att bli chef för underrättelseorganisationen IB, vilket stoppades då IB-affären uppdagades. Samtal med östanknytning registrerades Flera hundra TV- och radiomedarbetare registrerades också i säkerhetspolisens arkiv säger Ewonne Winblad har inte funnit några bevis för att Sveriges radios telefoner avlyssnades. Endast samtal som kom in till exempelvis östambassader registrerades. Men journalister som kontaktade utländska ambassader till exempel för att få visum eller intervjuade utländska medarbetare i tjänsten, registrerades regelmässigt. Några hamnade också i Säpos arkiv på grund av homosexualitet, kriminalitet eller missbruk. Och bakgrunden till denna omfattande kartläggning kan finnas i tidsandan under efterkrigstiden, menar Ewonne Winblad. – Vad som låg bakom registreringen var en oro för en vänstervridning och för vad vänstersympatier kunde leda till när det gällde pålitlighet. Trots att Ewonne Winblad under många år haft flera tunga chefsposter inom både radio och TV visste hon ingenting om Säpos verksamhet inom bolagen.
Magnus Thorén och Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".