Dyrare körning oberoende av oljepris

Det blir allt dyrare att äga och köra bil. Men det är inte i första hand de stigande bensinpriserna som har grävt hål i bilägarnas plånböcker.
Risken för krig i Irak och strejken i det oljeproducerande Venezuela drev under förra året upp bensinpriset. Bilägare i Sverige får betala 5,4 procent mer än tidigare. Andra orsaker än höjt oljepris Men det är inte bensinen som står för de riktigt stora prisökningarna. Det visar Statistiska centralbyråns inflationssiffror för förra året. De genomsnittliga konsumentpriserna steg förra året med 2,3 procent. Men priserna för bilförsäkringar steg med hela 22 procent, kostnaden för att besiktiga bilen gick upp med 15 procent och service på bilverkstan ökade till 12,5 procent under 2002. ”Kompensera bilägarna” Av alla priser som Statistiska centralbyrån undersöker var det 18 som gick upp mer än tio procent förra året. Av dem har fyra att göra med bilägande. Charlie Magnusson är första vice ordförande i motormännens riksförbund, och han är förvånad över storleken på höjningarna och vill att bilägarna kompenseras med att skatterna sänks. – Jag inser att det finns flera bakomliggande skäl till detta. Men den stora kostnaden när det gäller att äga en bil är skattekostnader, och då är det där man får titta, säger han.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".