Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensken dricker allt mer alkohol

Vi dricker alltmer alkohol och förra året var ökningen rekordstor. I snitt är konsumtionen nu motsvarande 25 liter starksprit per person och år. Orsaken är bland annat ändrade attityder och en större tillgänglighet genom EU-medlemskapet.
– Ökningen av alkholkonsumtionen har varit ungefär 25 procent sedan vi gick med i EU, säger Håkan Leifman, alkoholforskare vid Stockholms universitet. Och 25 procent motsvarar drygt tre flaskor mer starksprit per person och år. Det har lett till att svenskarna förra året drack tio liter ren sprit, vilket motsvarar 25 liter starksprit, per person. En nivå som vi inte sett sedan slutet av 1800-talet, visar statistik som Svenska Dagbladet presenterar på tisdagen. Svårt ändra attityder Men att ändra tillbaka attityder och anpassning till EU lär bli svårt om inte omöjligt, säger forskaren Håkan Leifman. – De styrinstrument vi haft i Sverige har försvagats under senare år; prisinstrumentet har försvagats och tillgängligheten har ökat. Ser du någon realistisk möjlighet att vända utvecklingen? – Nej, det är svårt att påverka andra EU-länder som har ett helt annat förhållningssätt till alkohol. Jag är väldigt pessimistisk. Det finns en stark kopplingen mellan ökad alkoholkonsumtion och alkholskador. Och som styrinstrument för att minska alkoholdrickandet finns i princip bara information om skadeverkningar kvar, säger Håkan Leifman. Han befarar att Sverige kan bli värst i EU om utvecklingen fortsätter. – Om vi behåller vårt helgdrickande samtidigt som vi dricker oftare på vardagar som man gör i Sydeuropa så kommer vi att vara bland dem som har högst konsumtion. Den utvecklingen är ganska trolig på längre sikt, säger Håkan Leifman.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".