Bioteknik ökar starkt

Bioteknikbranschen är en bransch på stadig tillväxt, under de senaste åren har antalet anställda i svenska bioteknikbolag ökat med nästan 50 procent. Det visar en ny studie från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA och statliga Vinnova.
Den svenska bioteknikbranchen är en framgångssaga - under åren 1997 och 2001 ökade antalet företag som sysslar med bioteknik med nästan 30 procent, deras omsättning ökade lika mycket och antalet anställda i branschen steg med hela 50 procent. Och då är inte ens AstraZenecas storsatsning i Sverige medräknat. Studien har mätt företag med färre än 500 anställda. Men det finns smolk i glädjebägaren. För även om det mesta ser väldigt bra ut för den svenska bioteknikbranschen så behöver riskkapitalbolagen börja öppna plånböckerna igen om den svenska framgångssagan ska hålla i sig. Mellan år 2000 och 2001 minskade antalet företag med några få procent och för att nyetableringarna ska ta fart igen så behövs det villiga investerare. Men Anna Sandström, projektledare på IVA, tror att riskkapitalet kommer tillbaka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".