Allt dyrare att ha bil

Risken för krig i Irak och strejken i det oljeproducerande Venezuela drev under förra året upp bensinpriset med 5,4 procent. Men det är inte bensinen som står för de riktigt stora prisökningarna. Det visar statistiska centralbyråns inflationssiffror för förra året.
De genomsnittliga konsumentpriserna steg förra året med 2,3 procent. Men priserna för bilförsäkringar steg med hela 22 procent, kostnaden för att besiktiga bilen gick upp med 15 procent och service på bilverkstan blev 12,5 procent under 2002. Av alla priser som statistiska centralbyrån undersöker var det 18 som gick upp mer än 10 procent förra året. Av dom har fyra att göra med bilägande. Charlie Magnusson är första vice ordförande i Motormännens Riksförbund, och han är förvånad över storleken på höjningarna. Charlie Magnusson vill att bilägarna kompenseras med att skatterna sänks.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".