Joy Rahman får drygt 8 miljoner

Justitiekanslern har beslutat att den tidigare livstidsdömde Joy Rahman får 8,2 miljoner kronor i skadestånd. Rahman, som suttit oskyldigt fängslad i 8 år, har krävt drygt 26 miljoner.
Joy Rahman dömdes för mord på en äldre kvinna när han jobbade som hemvårdare, men friades i våras i Högsta domstolen. Då hade han alltså suttit åtta år i fängelse. Skadeståndet innebär en ny syn på kränkningen av oskyldigt dömda, anser professorn i skadeståndsrätt, Bill Dufwa. – Det är en markering att vi har fått en liten puff uppåt här, det är ingen tvekan om det. Joy Rahmans skadestånd är det största som hittills betalats ut i Sverige, och JK Göran Lambertz säger att det framför allt är längden på tiden Joy Rahman suttit i fängelse som varit avgörande, plus det faktum att han inte fått se sina barn växa upp. Rahmans advokat Peter Althin anser att skadeståndet är för litet. – Om man utgår från att man har en viss praxis tidigare, och det jämförbara frihetsberövandet ligger på två år för en annan person. Då menar jag att ett så mycket längre frihetsberövande borde ge mycket högre ersättning per dag. Peter Ahltin har inte på på tisdagen ännu diskuterat JK:s beslut med Joy Rahman, som befinner sig i Bangladesh, men han tror att Rahman vill driva frågan vidare. – Eftersom vi var överens om att gå in med en begäran om 25 miljoner som rimligt i skadeståndshänseende, och Joy Rahman får ungefär en tredjedel av det, så kan jag tänka mig att han är mindre nöjd. JK:s beslut går inte att överklaga. Alternativet vore att stämma staten. Peter Ahltin har inte tagit ställning till om han kommer att rekommendera Joy Rahman att gå den vägen.
Johan Wangström och Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".