Svårt isläge i Finska viken

Ett femtiotal fartyg sitter fast i isen i Finska Viken. Risken att fartygen ska skadas av isen är stor, och ett oljeutsläpp skulle vara mycket svårt att bekämpa. Något som oroar myndigheterna i Finland.
Inte sedan 1987 har isläget i Finska Viken varit så besvärligt som i år. Den stränga kylan som kom redan i december gjorde att isen lade sig tidigare än vanligt. På den finländska sidan klarar man trafiken med isbrytarhjälp. Också på den estniska sidan är situationen under kontroll medan ryssarna har stora bekymmer att hålla fartygstrafiken i gång. Suttit fast i veckor Mellan fyrtio och sextio fartyg sitter fast i isen, en del har suttit fast i veckor. Och när det blåser pressas isen mot skroven som då kan skadas och i värsta fall rivas upp. I förra veckan tvingades finländsk isbrytare assistera ett fartyg som höll på att pressas sönder och hjälpa det i hamn. En allt större del av den ryska oljeexporten går nu genom Finska Viken och när den nya stora oljeterminalen Primorsk öppnade för ett år sedan varnades för den här situationen, att ryssarnas isbrytarkapacitet inte räcker för en ökad oljeexport. Får inte gå in på ryskt vatten Samarbetet mellan Ryssland och Finland är inte särskilt väl utvecklat. Var och en agerar på sitt håll och finländarna får inte gå in på ryskt territorialvatten och hjälpa till, annat än i direkta nödsituationer. Om ett oljeläckage eller tankerolycka inträffar i det nuvarande isläget blir situationen mycket allvarlig. Visserligen hindrar isen till en del oljans utbredning, men när den sprider sej under isen är oljan mycket svår att komma åt. På Sjöfartsverket i Helsingfors efterlyser man nu ett politiskt beslut som kan bereda vägen för samverkan med Ryssland för att förhindra en katastrof.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".