Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler elever anmäler sina skolor

Allt fler elever anmäler missförhållanden till Skolverket. Det gäller bland annat elever som utsatts för mobbning eller som inte får särskilt stöd som de har rätt till. Per Bergdahl på Skolverket säger att många av anmälningarna är allvarliga.
– Det kan vara elever som varit utan undervisning i veckor och i extremfall månader. Det gäller också elever som varit utsatt för mobbning under lång tid utan att skolan förmått hantera det på ett bra sätt, säger Per Bergdahl på Skolverket. Anmälningarna till Skolverket om olika slags missförhållanden i skolorna har nästan fördubblats de senaste två åren, enligt verkets preliminära statistik. År 2001 registrerades inte alla anmälningar. Men år 2000 kom 636 anmälningar till verket. För 2002 kom nästan 500 fler anmälningar, totalt 1 113 stycken. Kränkande behandling De största ökningarna ligger inom gruppen elever som uttsatts för kränkande behandling. De anmälningarna ökade från 205 till 287 de senaste två åren. Anmälningarna rörande elever som inte fått tillräckligt med stöd ökade från 233 till 318 de senaste två åren. Inom skolverket vet man inte säkert varför anmälningarna ökar. En förklaring är att folk har lättare för att anmäla när medier tar upp skolfrågor om elevers rättigheter. Situationen på skolorna Per Bergdahl tror inte att situationen ute i skolorna försämrats de senaste åren. Men han bedömer att Skolverkets personal klarar att utreda alla anmälningar, trots ökningen: – Ja det gör vi även om det är på gränsen då det är väldigt många ärenden. En tråkig konsekvens för anmälarna är dock att utredningarna tar lite längre tid än vi skulle önska. Det beror på att vi ha så många ärenden att hantera parallellt.
Bengt Hansell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".