Axén Olin får inte medhåll av polisen

Kristina Axén Olin, ordförande i polisstyrelsen i Stockholm, uttrycker misstroende för rikspolischefen och länspolismästaren i Västra Götaland. Men hon får inte medhåll av höga polisbefäl i landet.
I Ekot på tisdagsmorgonen sade Stockholmspolisens styrelseorförande Kristina Axén Olin att inga Stockholmspoliser ska skickas till större insatser så länge cheferna för Rikspolisen och Göteborgspolisen sitter kvar på sina poster. Men länspolismästaren i Stockholm, Gunno Gunnmo, säger att han har förtroende för polisledningen. – Både rikspolischefen och länspolismästaren i Västra Götaland är tillsatta av regeringen, och det är också regeringen som diskuterar när deras förordnanden ska ta slut, av ett eller annat skäl. Jag tror inte att regeringen behöver vare sig mina eller Kristina Axén Olins råd när det gäller att hantera de frågorna. ”Polisen har lärt sig av misstagen” Gunno Gunmo, som är den som ytterst beslutar om kommenderingar, säger att polisen tagit lärdom av göteborgskravallerna för att skapa bättre rutiner och att han inte har några problem med att beordra poliser till insatser på annat håll i landet. På måndagen blev det alltså klart att de högst ansvariga för polisens insatser under de skarpt kritiserade Göteborgskravallerna sitter kvar – både rikspolischefen Sten Heckscher och Västra Götalands länspolismästare Ann Charlotte Norrås. Jan Kallsen, som är ordförande i Polisförbundet, tycker att poliserna själva måste få betydligt större inflytande för att reformera svensk polis och tror inte på enstaka chefsbyten, även om han ser positivt på Kristina Axén Olins krav: – Det är ju hennes bild, och hon har ju ett politiskt ansvar, så det är lättare för henne att ställa de här kraven. men för mig är det fortfarande så, att jag tror att det blir en pyrrhusseger om man sparkar en eller någon enstaka chef. Jag tror det är bättre att ställa långsiktiga krav på en förändring inom polisen. Och där har politikerna återigen ett stort ansvar att se till att det här fungerar. Frågande till kritiken Ekot har på tisdagen talat med med länspolismästarna i Skåne, Västmanland och Dalarna. De ställer sig frågande till Axén Olins kritik. – Jag har faktiskt ett sådant förtroende, säger Mats Johansson, länspolismästare i Dalarna. Det här som har inträffat, det har man säkert lärt sig av nu, och jag tar för givet att något liknande inte kommer att inträffa framöver. Inom den närmsta veckan ska även representanter från polisfacket träffa justitieministern.
Magnus Thorén och Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".