Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Nord- och Sydkorea möttes vid förhandlingsbordet

Publicerat tisdag 21 januari 2003 kl 12.56
På tisdagen inledde delegationer från Nordkorea och Sydkorea möten i Seoul. Även om krisen mellan nordkoreanerna och USA inte finns med på dagordningen kommer mötet att handla om möjligheter att hitta en lösning på konflikten.
Med en stor delegation, 29 medlemmar, anlände nordkoreanska förhandlare på tisdagen till den sydkoreanska huvudstaden Seoul för att under fyra dagar genomföra ministermöten. Solskenspolitik Den här sortens överläggningar har skett med ojämna mellanrum alltsedan Sydkoreas president Kim Dae Jung för snart tre år sedan inledde sin så kallade solskenspolitik och hade en dialog med Nordkoreas diktator Kim Jong Il. Sedan dess har dimmorna lägrats över gränsen mellan de två koreanska länderna. Inte heller väntas ministermötena kunna skingra de orosmoln som uppstått. Sydkoreanerna har ändå tänkt sig att försöka mana grannarna från norr att sänka sina kärnvapenambitioner mot att Nordkorea i stället får säkerhetsgarantier, mat och olja. Planerad järnväg Ett av huvudämnena vid det nord-syd-koreanska mötet kommer i övrigt att vara det järnvägsbygge som i sinom tid ska förena de båda staterna. Nordkoreanerna sade efter ankomsten till Seoul att det gäller att stå emot tryck utifrån, och det var riktat till sydkoreanerna. Sydkorea är beroende av 37 000 amerikanska soldater för sin säkerhet. Ryska överläggningar Den ryske biträdande utrikesministern Alexander Losyukov som hade ett sex timmar långt möte med den nordkoreanske ledaren, återkom från Pyongyang med viss optimism i bagaget. – Vi gjorde framsteg, sade Losyukov, som via Kina nu är på väg hem till Moskva för att rapportera till president Putin. Det ryska förslaget innehåller tre punkter. Hela Koreahalvön förvandlas till en kärnvapenfri zon, går Nordkorea med på det kan USA ge säkerhetsgarantier och som resultat kommer bistånd att tillfalla Nordkorea, humanitärt stöd och ekonomisk hjälp. Kina vill inte ha Koreafrågan till FN En av de kringresande amerikanska toppdiplomaterna, John Bolton som nu är i Seoul, har sagt att USA vill föra Koreafrågan till FN:s säkerhetsråd. Ingen bra idé, sades i dag från det kinesiska utrikesdepartementet. Efter inledande utmaningar i ord och handling har Nordkorea tonat ner aggressiviten. Men att nordkoreanerna verkligen ger upp kärnvapenambitionerna är knappast troligt. Ingångna avtal har i varje fall inte respekterats tidigare.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".