Bolivianska bönder hotar lamslå landet

I Bolivia fortsätter de protester som kokabladsodlarna inledde för en vecka sen. Nu har också flera andra bondeorganisationer och fackföreningar slutit upp. Och det finns en rädsla för att hela landet kan komma att paralyseras.
Det som började som en protest mot regeringens bekämpning av illegala koka-odlingar har på kort tid förvandlats till en olycksdiger politisk konflikt där breda grupper av samhället nu kräver att president Ganzalo Sanchez de Lozada ska avgå. Paraplyorganisation för protester I helgen bildade koka-bönderna, tillsammans med den bolivianska landsorganisationen, COB, och en rad andra fackliga och sociala organisationer vad de kallar för Det bolivianska folkets överkommando. Kommandot har gett pesident Sanchez de Lozada 48 timmar på sig att lösa alla de problem som olika organisationer för fram. Annars kommer en våg av vägblockader och strejker att initieras runt om i hela landet. Kraven sträcker sig från rätten att odla kokablad till att en framtida boliviansk export av naturgas inte ska passera via Chile. ”Inte Jesus&rdquo, President Sanchez de Lozada har svarat att han vare sig är jultomten eller Jesus och att det är omöjligt att lösa alla problem på två dygn. Men att kräva allt eller intet har varit ett genomgående drag i den bolivianska sociala rörelsens historia. Det har gett upphov till många heroiska episoder, men ännu oftare har det slutat i tragedier. Sen protesterna startade förra veckan har flera människor redan dödats. Katolska kyrkan har vädjat om besinning och har erbjudit sig att medla, precis som den gjort många gånger tidigare. Men motsättningarna i Bolivia är så djupa och problemen så stora att de lösningar som uppnås, oftast är överspelade innan de ens hunnit sättas i verket.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".