Europadomstolen prövar övergrepp i Tjetjenien

Tre fall av brott mot mänskliga rättigheter begångna av den ryska armén i Tjetjenien kommer att tas upp av Europeiska domstolen i Strasbourg. Det är sex tjetjenier som ska få sina fall prövade.
I det första fallet handlar det om ett anfall mot en del av den tjetjenska huvudstaden Groznyj då ryska soldater dödade släktingar till tjetjenska gerillaledare. Anfallet motiverades av ryssarna med att de sökte gerillan. Men istället dödades en bror, en syster och några brorsbarn till två av rebelledarna. Kräver utredning I det andra är det tre tjetjenska kvinnor som kräver utredning av när ryska armén flygbombade en civil konvoj på vägen mellan Rostov vid Don och Baku den 29 oktober 1999. Ett stort antal civila flyktingar i konvojen dödades. Det tredje fallet gäller ett annat ryskt anfall mot byn Kater Jurt. Kvinnan som står bakom anmälan förlorade sin son och tre systerdöttrar vid attacken. Även denna gång hette det att soldaterna sökte efter gerilla. Men i själva verket fanns bara civila kvar i byn och många av dem dödades. Kallas psykiskt sjuka Den ryska människorrättsorganisationen Memorial hjälper de sex tjetjenerna att driva fallen till domstol. Memorials jurist Kirill Korotejev berättar för Ekot att det förekommit en rad felaktiga rapporter i rysk media om vad fallen egentligen handlar om. De sex varav fyra är kvinnor har kallats psykiskt sjuka och påstås har fabulerat ihop sina historier.
Maria Persson Löfgren, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".