”Arafat viktigast i israeliska valet”

Den enskilt viktigaste politiska figuren i Israelisk politik inför valet om en vecka är inte någon av partiledarna Ariel Sharon eller Amram Mitzna. Det är istället den palestinske ledaren Yassir Arafat. Det säger Reuven Hazan, statsvetare och expert på det israeliska valsystemet.
– Alla opinionsundersökningar visar att Sahrons likudparti kommer få 50 procent fler mandat än arbetarpartiet. Det gapet går inte att överbrygga på bara en vecka, säger Reuven Hazan, statsvetare vid Hebreiska Universitetet i Jerusalem. Att Amram Mitzna och Arbetarpartiet ser ut att misslyckas anser Hazan inte bero på att de nödvändigtvis för en elaktig politik och heller inte på att Likud i sig appelerar mer på väljarna. Självmordsattackerna Orsaken heter Yassir Arafat och det senaste årets självmordsattentat, menar Hazan, som säger att den palestinske ledaren är den ojämförligt viktigaste faktorn i valet. – Så länge Arafat finns kvar och inte stoppar självmordsattackerna inne i Israel kommer israelerna att rösta på den hårdföra högern, säger Hazan. – Det som intresserar väljarna i Israel idag är en enda sak, säger Reuven Hazan. Det är säkerhet, säkerhet och åter säkerhet. Valkapmpanj utan fart Kampanjen här i Israel har inte fått någon egentlig fart. Gator och torg är fria från valaffischer och de offentliga mötena är få, trots att det bara är en vecka kvar. Med tanke på att israelerna lever under det ständiga hotet om nya självmordsattacker kanske det inte är så svårt att förstå. Men tröttheten här på grälande politiker som varken kan garantera säkerhet eller lösa människornas övriga problem är också stor.
Lars Kobbe, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".