Sjukskrivning på deltid ska göra fler friskare

Deltidssjukskriving ska bli norm och arbetsgivaren ska ta tillvara på den arbetsförmåga som finns hos den som är sjukskriven. Det är ett av regeringens förslag för att få ner ohälsotalen.
– Vi vill skapa en robust försäkring som hjälper människor tillbaka genom rehabilitering och bättre stöd för att hitta ett annat arbete om det skulle behövas. Men det är för tidigt att bedöma om det är tillräckligt, säger Hans Karlsson. Stora kostnader Var åttonde person i arbetsför ålder är idag antingen sjukskriven eller förtidspensionerad. Kostnaden är stor. Idag kom regeringen med en rad förslag för att minska sjukskrivningarna. Många är redan kända. Huvudlinjen är att fokusera på det som är friskt. Deltidssjukskrivning ska bli norm och öka i synnerhet för de som sjukskrivs med oprecisa diagnoser som exempelvis smärta, ryggbesvär eller lättare psykiska besvär. Om det ändå blir en heltidssjukskrivning måste arbetsgivaren förklara varför. Regeringen vill också bland annat att förtidspensioneringar omprövas efter tre år, att möten ordnas av försäkringskassan kring den som varit sjuk i åtta veckor och att karensdagen ses över. Alla förslag kommer i en proposition i mars. Ökat tryck på arbetsgivare För att öka det ekonomiska trycket på arbetsgivarna att minska sjukskrivningarna föreslår Hans Karlsson att arbetsgivarna i stat, kommuner och landsting får betala en större del av sjukersättningen än idag. Mellan 15 och 50 procent mot en sänkning av arbetsgivaravgiften. – Det är möjligt att den debatt vi kommer få kring detta komer leda til att något annat anses lämpligare. Då är jag öppen för det, säger Hans Karlsson.
Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".